1965 – 1977
Auteur: Mary Timman. Geboren vlak bij het Vondelpark was Oost “vreemd”voor mij. In 1962 ging ik werken in de Camperstraat en maakte ik kennis met die buurt. In 1965 kregen wij, pas getrouwd, een woning in de Tilanussraat. Ik leerde de buurt goed kennen want achter de kinderwagen ben ik heel Oost doorgeweest. Van Weesperzijde tot Flevopark, alles leerde ik kennen en raakte er vertrouwd mee. Totdat we in 1977 naar Amsterdam Noord verhuisden, ook weer een “vreemd” stadsdeel, maar ook Noord heb ik leren kennen en ervan leren houden. Nu aanbeland in Purmerend vraag ik me af: zal het mij net zo lief worden als Amsterdam ?
Vanaf juli 1965 tot november 1977 woonden wij met ons gezin in Amsterdam Oost in de Tilanusstraat. De 2e etage bestond uit kamer en suite, een grote slaapkamer met vaste wastafel en ook nog een grote woonkeuken.
Wat waren we blij verrast in een tijd van grote woningnood zo’n mooie woning te krijgen voor een huur van 69 gulden per maand. De buurt was mij enigszins bekend want ik werkte op kantoor van het aannemersbedrijf Scheurer & Zn., Camperstraat 17. Dit was tegenover de school voor vroedvrouwen, waar ik ben bevallen van ons eerste kindje.
De Tilanusstraat was een hele keurige straat met mooie goed onderhouden huizen. Op de hoek werd een begin gemaakt met de bouw van het Wibauthuis, inmiddels gesloopt.De buurt hoefden we eigenlijk niet uit, alles was voorhanden, slagers, bakkers, banketbakkers, schoenmakers, fournituren, speelgoed, groentenhandel, boekwinkel, platenzaak, bloemenstal, juwelier en de verse-waarwinkel van Moe Voskamp, waar uit de winkel een vreselijke stank kwam.En dat alles in de omgeving van de Wibautstraat tot aan het Beukenplein. Aan de overkant van de Wibautstraat, waar toen nog lijn 7 doorheen reed, begon Jac.Hermans zijn supermarkt. Dat was spannend, hoor. Alles zelf pakken en bekijken.
In de Wibautstraat werd begonnen met de aanleg van de metro. De rellen rond de Nieuwmarkt, zo dichtbij, leken veraf. In de Tilanusstraat werden wij ‘het jonge stel’ genoemd, de buren waren al wat oudere bewoners en wilden ons graag bemoederen. Wij lieten het ons dat aanleunen en luisterden naar de verhalen van vroeger. Het waren veel droevige verhalen uit de oorlog over het weghalen van de joodse bewoners. Veel diamantbewerkers en middenstanders. De eerste jaren dat we er woonden hing er altijd een bedrukte sfeer op de avond van 4 mei. Alle buren waren buiten en in stilte herdachten zij de doden.
Maar er is veel goeds en moois gebeurd daar in die straat in Oost, onze kinderen zijn er geboren en naar het Montessori-onderwijs gegaan, hebben vriendjes gemaakt die ze nog steeds zien. We konden ze met een briefje en geld in hun hand naar de winkel sturen en dat kwam altijd goed.
Op straat spelen bij het beeld van meneertje peertje Wibaut, zoals de kinderen het noemden. Het beeld is nu verplaatst.
We wonen er niet meer, maar geregeld nemen we een kijkje in die oude buurt, bijna altijd vrijwillig, maar soms omdat we op bezoek moeten in het OLVG.
Het zijn mooie jaren geweest daar in Oost en na jaren van achteruitgang is het nu weer volop bezig een prachtbuurt te worden.
Sylvia Weltevree zegt
Sylvia Weltevree
Daar heb ik van 1965-1971 gewoond. Een voorkamer middenkamer en achterkamer. Naast ons woonde de Fam Wegman met Ria en Wim als kinderen, schuin beneden ons dhr. Ouwerkerk en tegenover ons Mevr. Klopmeier die een kindje had die in haar jeugd een spraakgebrek had (later niet meer) en ipv gummetje, lummetje zei en ipv. vlakje lakje. Maar wij vonden haar heel lief. Als je de straat uitliep was er een winkeltje (Riejo?) waar je van alles kon kopen, verderop een kruidenier waar ik altijd een liedje zong omdat ik dan zo’n klein rolletje “king” pepermunt kreeg, en een tijd waar de “buuf” nog wel even op je kinderen paste en je niet bang hoefde te zijn voor een “enge” buurman. Kortom een geweldige tijd!
Sylvia zegt
Ik ben geboren in Amsterdam en heb van 1965 t/m 1971 in de tilanusstraat gewoond, naast de Fam Wegman (wim wegman was hun zoon) tegenover ons woonde mevr Klopmeier, en beneden ons Dhr. Ouwerkerk. Mij zus ging naar de Boerhavenschool en in naar een kleuterschool aar vlak in de buurt. Jammer genoeg weet ik niet meer zo heel veel van die tijd. Wat ik nog wel weet is dat als wij naar school liepen er net om de hoek van de tilanusstraat (vlak voor het Oosterpark links richting boerhavenschool( er een mevrouw woonde die altijd de puzzeltjes die ze bij wasmiddel kreeg bewaarde voor ons én dat de Amstelbrouwerij “springkurken” had die wij als gummetje gebruikte en kleine kladblokjes.
Hermine zegt
Leuk om dit te lezen. Wij woonden van 1969 tot 1985 in de Ruyschstraat (78 hs) vlakbij Bakker Hartog. Dochter Angelique was een van mijn vriendinnen evenals Sylvia (Kompier?) en Yvonne (Camperstraat). Ook ik ( en broer, Johan van Ede, doorliep de Pinksterbloem en de 4e Montessorischool. In de pauze wilde ik nooit naar de ‘agressieve’ Boerhaaveschool en at mijn lunch samen met ’n vriendin ergens in de buurt. Dan liepen we vaak langs de stinkende bierfabriek. Spannend was om er snel doorheen te rennen zonder gesnapt te worden.
Ik herinner me een winkeltje in hetzelfde stukje Camperstraat waar ook de vroedvrouwenschool gevestigd was. Vlak naast de ingang was een toonbank met glazen vitrine waaronder allemaal bakjes met verschillende soorten snoep. Ik heb daar wat zakken snoep gekocht, zelfs nog één dropje voor ’n cent. In de Oosterparkstraat herinner ik me een speelgoedwinkel met een verhoogd gedeelte achterin. Daar droom ik nog wel eens van. Op de hoek Camperstraat/Ruyschstraat herinner ik me een bakker maar kan daar geen foto’s of naam meer van vinden.
Mocht iemand nog klassenfoto’s hebben van zowel de Pinksterbloem als de 4e montessorieschool tussen 1969-1981/2 dan verneem ik dat graag.
Femmy van der Meijden zegt
Wat leuk om zoveel herkenning te lezen. Ik woonde tot mijn 11 op nummer 46 1 hoog. Heb op de 4e Montessori gezeten en de Pinksterbloem. Bij de snoepwinkel wat snoep kopen en bij de verjaardagen naar de banketbakker. Brood in de Ruysstraat. Je kon nog heerlijk op straat spelen en naar het Oosterpark. Il denk nog met veel liefde aan mijn ouwe buurtje. Toen was geluk nog gewoon.😉
Linda Nieman zegt
Hoi. Wat leuk dit te lezen! Ik ben geboren in de Ruyschstraat, om de hoek dus. Zat ook op school op de 4e montessori dus heb vele voetstappen daar in de straten liggen. Ben er geboren in 1963 en heb daar gewoond tot en met 1991. Daarna verhuisd naar Almere waar ik nog steeds woon. Mijn vader was de loodgieter in de Ruyschstraat, die kende je ook vast wel. Idd een hele mooie jeugd daar gehad. Om de hoek, onderweg naar school hadden we een dubbeltje of een kwartje mee en konden we snoep kopen bij de Riejo winkel daar. De poelier op de hoek waar we langs liepen en de konijnen buiten hingen en riepen “dierenbeul”, snel wegrennen en een uurtje later voor mijn moeder het heerlijke gebraden kippetje ophalen met de hoop dat hij niet wist dat ik ervoor dierenbeul had geroepen…. mooie tijden.
Marianne Leijssenaar-visser zegt
Wat leuk om te lezen allemaal. Mijn vader had de sigarenwinkel precies tussen Riejo en de poelier in en we woonden achter de winkel.